Druga strana povijesti

Koncept projekta  Druga strana povijesti temeljen je interpretaciji i revitalizaciji kulturne baštine. On posjetitelje uvodi u društveno-povijesno ozračje Dubrovačke republike 18. stoljeća. S obzirom da Dubrovački muzeji posjeduju iznimno vrijedan i u svjetskim razmjerima raritetan povijesni instrument-fortepijano bečkog graditelja Antona Waltera iz 1790., koji je restauracijom osposobljen za muziciranje, kostimirana specijalizirana izvedba na povijesnim instrumentima, uz pripovjedanje nastoji oživjeti vrijeme u kojem su stvarali Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn i Luka Sorkočević . Kako glazbeni program sadrži reprezentativne primjere dubrovačke glazbene ostavštine, projektom se ističu vrijednosti i bogatstvo hrvatske glazbene materijalne i nematerijalne baštine, a dubrovačka kulturna  sredina prikazana je u kontekstu europskih glazbenih zbivanja toga vremena. Projekt Druga strana povijesti  nalazi se na stalnom repertoaru udruge SOG.

Projekt je prvi put izveden u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja 18. svibnja 2014. Nakon niza kostimiranih koncertnih izvedbi u Kneževu dvoru u Dubrovniku, projekt je predstavljen  i u inozemstvu.  Zahvaljujući uspješnoj suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik s kojime je suradnja započela u rujnu 2014. godine, udruga je dva puta gostovala u Austriji. U suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom i Austrijskim kulturnim forumom ostvarila se međunarodna kulturna suradnja u Godini kulture Hrvatska-Austrija 2017.

Iste je godine predstavljena multimedijalna aplikacija fortepijana. Izrađena u sklopu projekta Druga strana povijesti, prva je takva suvremena prezentacija muzejskog eksponata-„dubrovačkog fortepijana“ koji se nalazi u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževu dvoru. Aplikacija se projicira putem tableta koji je postavljen uz instrument te sadrži kratku povijest razvoja instrumenta, informacije o njegovoj restauraciji te ono najbitnije; audio-vizualne zapise muziciranja na njemu koje je osmislila i realizirala Ivana Jelača.

Godine 2018. u nakladi Dubrovačkih muzeja Ivana Jelača je izdala nosač zvuka kao nastavak ove višegodišnje suradnje  i u svrhu potpunije prezentacije  ovoga iznimno vrijednog Walterova instrumenta,  kakvih je do danas očuvano malo u svijetu – jedan se nalazi u Salzburgu u Mozartovoj rodnoj kući, jer je gotovo identičan bio Mozartov instrument koji je za njega izradio Anton Walter, a jedan u Eisenstadtu, gdje je dugo radio i boravio Joseph Haydn.

Projekt se ostvaruje u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima, uz potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Austrijskog kulturnog foruma te Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Veleposlanstva RH u Austriji.

Izvedbe:

2014. Međunarodni dan Muzeja-Europska noć muzeja
Suradnja s Hrvatskim-austrijskim društvom

2016. Gostovanje u Beču

2017. Koncert povodom predstavljanja multimedijalne aplikacije u Godini kulture Hrvatska-Austrija

2018. Gostovanje u Eisenstadtu

2019. Izvedba u sklopu Noći muzeja 2019 u Dubrovniku

Koncept: Ivana Jelača

Izvođači:
Ivana Jelača, fortepijano
Marojica Bijelić u liku Ruđera Boškovića
Dora Kamber, violina (2014, 2018)
Stjepan Nodilo, klasična oboa (2016)
Georg Lehner, bariton (2017)

Trajanje izvedbe: 60 minuta

Druga strana povijesti