Gioachinova kuharica

Riječ je o autorskom projektu edukativnog karaktera namijenjenog učenicima osnovnih škola. Glazbena djela koja se izvode u glazbenom dijelu kolaža te tematske cjeline koje se obrađuju u scenskim interpolacijama prilagođene su njihovom uzrastu i stupnju obrazovanja. Izvedba programa sadrži i interakciju izvođača i učenika: kroz dijalog, osvrt na odslušana djela i neposredno uključivanje u izvedbu. Za vrijeme izvedbe programa (u trajanju od 45 minuta) voditeljica ulazi u interakciju s glazbenicima koji brane svoju umjetnost i ne žele da ona postane tek puka zabava koju ljudi slušaju dok jedu. Tako oni ulaze u sukob s voditeljem koji svoje pripremanje specijaliteta opravdava ni manje ni više nego Gioachinom Rossinijem po kojem se i projekt zove, jer je Rossini uz komponiranje bio vješt kuhar. Kako program sadržajno povezuje glazbeno umijeće s kulinarskim, on je interdisciplinaran pa  u institucionalno obrazovanje uvodi kreativan pristup učenju te potiče razvoj kreativnih vještinja kod djece i mladih. Ovaj projekt dovodi  glazbenike i živu izvedbu među osnovnoškolce, oživljava slike skladatelja i priče iz njihovih života te nastoji pojasniti sam sadržaj glazbe, kao i njezinu važnu ulogu u našim životima. Program uključuje aktivno sudjelovanje učenika kroz osmišljavanje melodija, pjevanje, sviranje i ples.

Glavni cilj ovoga projekta je educirati učenike osnovnih škola o povijesti glazbe, glazbenom jeziku i glazbenim oblicima te percepciji i važnosti glazbe u obrazovanju i razvijanju vještina kroz glazbeno-scenski kolaž, pokušavajući proširiti njihov interes za klasičnu glazbu te pokazati im kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni izričaj te kako klasična glazba s vremenom ne gubi  ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj. Živim izvedbama solista; profesionalnih glazbenika i pedagoga te darovitih učenika glazbenih škola, nastojimo potaknuti na aktivno slušanje te samostalnu glazbenu kreativnost. Želimo također predstaviti darovite učenike koji uz osnovno obrazovanje, dodatno pohađaju nastavu u glazbenim školama te njihov rad valorizirati i prezentirati njihovim vršnjacima, te pokazati kako je javni nastup iznimno važna disciplina za razvijanje samopouzdanja i samosvijesnosti kod djece i mladih. Izvedbe ovog  programa odvijaju se u učionicama osnovnih škola i glazbenih škola, u suradnji s nastavnicima glazbene kulture i glazbenim pedagozima.

Projekt Gioachinova kuharica od 2013. godine  se redovito ostvaruje  u partnerstvu s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića te osnovnim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije kao Programi javnih potreba u osnovnoškolskom obrazovanju Grada Dubrovnika i DNŽ.  Godine 2015. bio je uvršten u godišnji program Hrvatske glazbene mladeži Split, a 2016. ostvareno je i gostovanje u Zagrebu.

Autorice projekta : Ivana Jelača i Frana Marija Vranković

Trajanje izvedbe: 45 minuta