Gostovanje projekta Druga strana povijesti u Austriji

Udruga Sve ostalo je glazba gostovala je u raskošnoj dvorani povijesne palače Esterhazy u Željeznom, a u u organizaciji Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču. Nastavak je to uspješne međunarodne suradnje i već drugo po redu gostovanje projekta Druga strana povijesti u Austriji.

Nastupile su fortepijanistica Ivana Jelača, ujedno i umjetnička voditeljica i autorica projekta , te violinistica Dora Kamber uz Marojicu Bijelića, dugogodišnjeg suradnika udruge koji je kao narator utjelovio lik Ruđera Boškovića. Brojna je publika nazočila izvedbi u Željeznom u centru Gradišća gdje djeluju udruge gradišćanskih Hrvata, i gradu koji odiše bogatom glazbenom tradicijom zahvaljujući Josephu Haydnu, skladatelju koji je dugi niz godina proveo radeći na dvoru Esterhazyjevih. Izvedenim programom, prvenstveno glazbom, ali i nadahnutim izlaganjem kojim su iznesene zanimljivosti iz kulturnog i diplomatskog života Dubrovačke republike iz druge polovice 18. stoljeća, istaknule su se važne kulturološke poveznice koje i danas potvrđuju prijateljstvo i nastojanja dvaju prijateljskih zemalja u očuvanju zajedničkog kulturnog nasljeđa.

Tijekom ovog gostovanja udruge Sve ostalo je glazba u Željeznom, glazbenice su s organizatorima posjetile muzej u Haydnovoj kući gdje se fortepijanistica Ivana Jelača, koja je ove godine u suradnji s Dubrovačkim muzejima snimila nosač zvuka na “dubrovačkom Walteru”, pobliže upoznala s ovdašnjim Walterovim instrumentom kojemu tek slijedi restauracija, a čime je čitav projekt dobio dodatnu vrijednost u okviru međunarodne kulturne, pa i muzejske suradnje.