Noć muzeja

Udruga SOG od 2016. godine glazbenim programima obogaćuje manifestaciju Noć muzeja, koja se svake godine održava u siječnju u muzejima diljem Hrvatske.

2016. godine udruga SOG osmislila je program u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama za Noć muzeja u Festivalskoj palači. Kostimiranim izvedbama na autentičnim instrumentima, uprizorena je svojevrsna rekonstrukcija povijesnog salonskog koncerta u Dubrovniku. Uz predavanja o povijesti Festivalske palače (Palače Kerša) i njezinoj obnovi, u autentičnom dubrovačkom ambijentu izvodila su se djela skladatelja iz razdoblja baroka i klasicizma, vremena iz kojeg datira i Palača; i to na način kakav je u to vrijeme bio oubičajen.

Izvođači:
Andrea Dizdar, flauta
Ivana Jelača, čembalo

2017. godine u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik izveden je program pod nazivom Glazbeni kolorit Mediterana, konceptualno vezan uz izložbu Slikari došljaci od 1938.-1945. iz fundusa Umjetničke galerije, postavljenu u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Uz trojicu velikana hrvatskog slikarstva, baštinika slavne kolorističke tradicije kojima je Galerija posvećena, bogatim su se zvučnim koloritom predstavila neka od značajnih imena iz svijeta glazbene umjetnosti. Radi se o skladateljima koji su Dubrovnik često posjećivali te u njemu trajno ostali, nadahnuti ljepotom mediteranskog okruženja poput poljskog skladatelja Ludomila Rogowskog koji je u svojem dnevniku zapisao:
„Tu je toliko ljepote, i sunca i mora da čovjek ne zna od čega početi.“

Izvođači:
Vedrana Dizdar, klarinet
Ivana Jelača, klavir

 

2018. u Galeriji Dulčić Masle Pulitika (Umjetnička galerija Dubrovnik) izveden je program Slike s izložbe, osmišljen prema istoimenom ostvarenju ruskog skladatelja Modesta Musorgskog.
Popularna suita, originalno pisana za klavir, predstavlja imaginarni obilazak izložbe slika i glazbom izražava doživljaje promatrača. Program udruge SOG nadahnut je stvaralaštvom trojice istaknutih hrvatskih slikara; Iva Dulčića, Antuna Masle i Đura Pulitike-predstavnika „dubrovačkog kolorizma“.

Izvođači:
Nastasja Palčok, violončelo
Ivana Jelača, klavir

2019. godine u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik i Dubrovačkim muzejima izveden je program na fortepijanu iz Kneževa dvora u Dubrovniku. U sklopu programa multimedijom je predstavljen fortepijano te svi projekti koje je udruga SOG ostvarila u suradnji s Dubrovačkim muzejima.

Izvođači:

Ivana Jelača, fortepijano