Pimpinone – opera za mlade

Komorna opera Pimpinone prvi je operni projekt za mlade koji je udruga SOG realizirala u suradnji s kazalištem Mala scena iz Zagreba.

U petoj godini djelovanja i povodom 250. godišnjice smrti skladatelja Georga Philippa Telemanna, u suradnji s kazalištem Mala scena iz Zagreba, udruga SOG postavila je komični intermezzo “Pimpinone” (TWV 21:15), kako bi promovirali opernu umjetnost među mlađom, odnosno srednjoškolskom populacijom. Komična opera “Pimpinone” upravo je idealna za ostvarivanje tog cilja jer pred publiku donosi dinamičnu glazbu, komični ljubavni zaplet s dva pjevača (sopran i bas) uz klavirsku pratnju. U realizaciji projekta sudjelovali su  mladi glazbenici i kazališni umjetnici.

Barokni trodijelni komični intermezzo “Pimpinone” (njem. orig. Die Ungleiche Heirat zwischen Vespetta und Pimpinone oder Das herrsch-süchtige Camer Mägden. Lustiges Zwischenspiel), nastao kao kratki predah između činova duže ili ozbiljnije opera, najpoznatije je scensko djelo Georga Philippa Telemana. Prvi je put izvedeno 27. rujna 1725. godine u hamburgškom „Theater am Gänsemarkt”, kao intermezzo Telemanovoj adaptaciji Handlove opere serie “Tamerlano”. Libreto za “Pimpinone” napisao je Johann Philipp Praetorius po uzoru na istoimeno djelo Pietra Pariatija iz 1708. Praetorius je poštovao hamburšku konvenciju izvođenja arija i dueta na talijanskom jeziku, a recitative je prilagodio njemačkoj publici, tako da su pisani hamburgškim lokalnim idiomom, kako bi domaća publika u potpunosti mogla pratiti radnju. Zbog velikog uspjeha “Pimpinone” je poslužio kao predložak za još jedan poznati komični intermezzo, Pergolesijev „La serva padrona”(1732.).

U ovoj inscenaciji, usamljeni “kompjuteraš” i zaljubljenik u Star Trek, Pimpinone zaposli lijepu, lijenu i vrcskastu čistačicu Vespettu, koju je pronašao preko telemarketinga. Gledajući njegov Facebook profil Vespetta otkrije da je Pimpinone bogat. Kako bi se dokopala njegovog bogatstva nastoji ga zavesti i navesti ga da ju oženi. Nakon što ju opčinjeni Pimpinone zaprosi Vespetta nastoji upravljati njegovim životom.

Premijera je održana 30. ožujka 2017. godine.

Redateljica: Frana Marija Vranković
Glazbeno vodstvo i klavirska pratnja: Ivan Pernicki
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Kostimografkinja: Anamarija Filipović-Srhoj

Uloge:
Vespetta, sopran: Valentina Mekovec / Antonia Dunjko
Pimpinone, bas: Filip Sever / Josip Roša
Mentorica producenticama: Vitomira Lončar
Producentice: Tena Bosek i Mia Tomić
Asistentica producenticama: Jelena Vignjević